SCARS

Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   

Ενημέρωση

Τι είναι ο FIV της γάτας

Ο Ιός FIV της γάτας (Feline Immunodeficiency Virus, Ιός Ανοσολογικής Ανεπάρκειας των Αιλουροειδών, το “AIDS” της γάτας) δεν ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο!

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ για FIV στην γάτα μας δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες αλλά και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν δευτερογενών λοιμώξεων, μια θετική γάτα μπορεί να έχει μια φυσιολογική και μακρά ζωή. Είναι λάθος να συγχέουμε τον ανθρώπινο HIV με το FIV, καθώς το FIV οδηγεί σε σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας στις γάτες πολύ πιο σπάνια από ότι το HIV στους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη απειλή στις θετικές γάτες είναι οι δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος που θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα, όπως φυσικά πρέπει να γίνεται και στις αρνητικές γάτες.
fiv-gatas-768x599
Αλήθειες για το FIV
1. Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας της γάτας είναι αργός στην εξέλιξή του και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας κατά τη διάρκεια πολλών ετών.
2. Είναι αποκλειστικά νόσος της γάτας και δεν μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή σε μη αιλουροειδή γενικότερα.
3. Οι θετικές γάτες συνήθως ζουν πολλά χρόνια, υγιείς, και χωρίς να εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα.
4. Το FIV δεν μεταδίδεται εύκολα ανάμεσα στις γάτες. Δεν μεταδίδεται από τις αμμολεκάνες, το νερό ή το φαγητό ή την επαφή κατά το παιχνίδι και τον ύπνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μεταδίδεται από τις μητέρες στα μικρά τους.
5. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί κατά τη μετάγγιση αίματος, από ιδιαίτερα μολυσμένα ούλα και κυρίως από πολύ βαθιές δαγκωματιές που απαντώνται συχνά στους καβγάδες ανάμεσα σε αστείρωτα αρσενικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο.
6. Μια θετική στειρωμένη γάτα δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλες γάτες αν η γνωριμία μεταξύ τους γίνει ομαλά και χωρίς καβγάδες.
7. Οι θετικές γάτες θα πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή προληπτική αλλά και θεραπευτική κτηνιατρική φροντίδα, καλή διατροφή, υψηλή σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, σε ασφαλές προστατευμένο περιβάλλον χωρίς στρες.
Πηγή :http://www.adespotologio.gr/node/45#sthash.yWnPogU9.dpuf

Αναλυτικότερα οι γάτες που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV) μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα ακόμα και αρκετά χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Αν και ο ιός αυτός δεν δρα γρήγορα, το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό όταν η ασθένεια πάρει το πάνω χέρι. Αυτό κάνει τη γάτα ευάλωτη σε δευτερογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, οι μολυσμένες γάτες που λαμβάνουν επικουρική θεραπεία και διαμένουν σε εσωτερικό χώρο χωρίς στρεσογόνους παράγοντες, μπορούν να ζήσουν μία άνετη ζωή για μήνες ή και χρόνια προτού να φτάσει η ασθένεια στο χρόνιο στάδιό της.
Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τον FIV με τoν ιό της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV). Αν και οι δύο αυτές ασθένειες οφείλονται σε ρετροϊούς της ίδιας οικογένειας και προκαλούν πολλές παρόμοιες δευτερογενείς παθήσεις, ο FIV και ο FeLV αποτελούν διαφορετικές ασθένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του FIV;
Μία γάτα που έχει μολυνθεί από τον FIV μπορεί να μην παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα, ακόμα και για χρόνια. Ωστόσο, αφότου εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ενδέχεται αυτά να επιδεινώνονται σταδιακά, είτε η γάτα να παρουσιάζει σποραδικά συμπτώματα ασθένειας διαδεχόμενα από περιόδους υγιούς ζωής για χρόνια. Εάν η γάτα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, χρειάζεται να την εξετάσει κτηνίατρος:
Πρησμένοι λεμφαδένες
Πυρετός
Αναιμία
Απώλεια βάρους
Μαδημένο τρίχωμα
Ανορεξία
Διάρροια
Αφύσικη εμφάνιση η φλεγμονή στα μάτια (επιπεφυκίτιδα)
Φλεγμονή στα ούλα (ουλίτιδα)
Φλεγμονή στο στόμα (στοματίτιδα)
Οδοντικές ασθένειες
Ερεθισμός του δέρματος ή απώλεια τριχώματος
Πληγές που δεν επουλώνονται
Φτέρνισμα
Καταρροή από τη μύτη ή τα μάτια
Συχνή διούρηση, δυσκολία στη διούρηση ή διούρηση έξω από την αμμοδόχο
Αλλαγή συμπεριφοράς

Πώς μεταδίδεται ο FIV;
Ο FIV μεταδίδεται από γάτα σε γάτα, κυρίως μέσω των βαθιών τραυμάτων από δαγκώματα. Αυτά συνήθως προκύπτουν από επιθετικούς καυγάδες και διαμάχες για την κυριαρχία σε μία περιοχή. Αυτό αποτελεί και βασικό λόγο για να διαμένουν οι γάτες σας σε εσωτερικό χώρο.
Ένας άλλος, λιγότερο συχνός τρόπος μετάδοσης, είναι από τη μολυσμένη μητέρα στα γατάκια της. Ο FIV δεν φαίνεται να μεταδίδεται με την κοινή χρήση μπωλ τροφής και αμμολεκανών, το γλείψιμο-καθάρισμα, το φτέρνισμα και άλλους συνηθισμένους τρόπους επαφής.

Ποιες γάτες είναι επιρρεπείς στον FIV;
Αν και όλα τα αιλουροειδή είναι ευάλωτα, οι αρσενικοί αστείρωτοι γάτοι που κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους και καυγαδίζουν μολύνονται από την ασθένεια συχνότερα. Οι γάτες που διαμένουν σε εσωτερικό χώρο είναι αυτές που είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν.

Μπορεί ένας άνθρωπος να κολλήσει FIV από μία γάτα;
Όχι. Ο FIV δεν μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε άνθρωπο, μόνο από γάτα σε γάτα.

Τι πρέπει να κάνω αν πιστεύω ότι η γάτα μου έχει FIV;
Εάν υποπτεύεστε ότι η γάτα σας έχει FIV, πρέπει να την εξετάσει άμεσα ο κτηνίατρός σας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πρέπει να περιγράψετε τυχόν συμπτώματα που έχετε παρατηρήσει, όσο ασήμαντα και αν φαίνονται. Επίσης, πρέπει να κρατήσετε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι, μακριά από τυχόν γάτες που μπορεί να τη μολύνουν ή να μολυνθούν από αυτή, μέχρι να έχετε τη διάγνωση στα χέρια σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση του FIV;
Η μόλυνση από τον FIV διαγιγνώσκεται κανονικά με εξετάσεις αίματος. Το στάδιο της ασθένειας στη γάτα είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε. Ο πιο συνηθισμένος τύπος εξέτασης είναι αυτός που ανιχνεύει την ύπαρξη αντισωμάτων για τον ιό στο αίμα του ζώου. Καμία εξέταση δεν έχει ακρίβεια εκατό τοις εκατό, και ο κτηνίατρος σας θα ερμηνεύσει τα αποτελέσματα και θα αποφασίσει εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό. Εφόσον μία γάτα διαγνωστεί ότι είναι θετική στον ιό FIV, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό και σε άλλες γάτες.
Καθώς υπάρχει πιθανότητα μία γάτα να μεταδώσει αντισώματα για τον FIV στα γατάκια της, αυτά τα γατάκια μπορεί να δώσουν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις μέχρι τα αντισώματα να φύγουν από τον οργανισμό τους, κάτι που γίνεται σε ηλικία έξι μηνών. Ως εκ τούτου, τυχόν γατάκια που δίνουν θετικά αποτελέσματα για τον FIV και έχουν ηλικία μικρότερη από έξι μήνες, θα πρέπει να υποβληθούν ξανά σε εξετάσεις για αντισώματα σε μεγαλύτερη ηλικία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένα από τον ιό.

Ποια είναι η περίθαλψη για τον FIV;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αντι-ιική θεραπεία για τον FIV. Οι γάτες μπορεί να είναι φορείς του ιού για πολλά χρόνια προτού εμφανίσουν συμπτώματα. Για αυτόν τον λόγο, η περίθαλψη εστιάζει κυρίως στην παράταση της ασυμπτωματικής περιόδου, ή, εάν έχει εκδηλωθεί η νόσος, στην ανακούφιση των δευτερογενών συνεπειών του ιού. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να εφαρμόσει κάποια ή κάποιες από τις εξής θεραπείες:
Φάρμακα για τις δευτερογενείς λοιμώξεις
Υγιεινό, νόστιμο μενού προκειμένου να ενισχυθεί η καλή διατροφή
Θεραπεία αναπλήρωσης υγρών και ηλεκτρολυτών
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Φάρμακα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού
Αντιπαρασιτικές θεραπείες

Πώς μπορώ να φροντίσω τη γάτα μου αν έχει μολυνθεί από τον FIV;
Κρατήστε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο. Αυτό θα την προστατέψει από την επαφή με νοσογόνους παράγοντες στους οποίους μπορεί να είναι ευάλωτη. Κρατώντας τη γάτα σας μέσα στο σπίτι, προστατεύετε και τις γάτες έξω οι οποίες δεν έχουν μολυνθεί.
Έχετε το νου σας για αλλαγές –ακόμα και φαινομενικά ασήμαντες- στην υγεία και τη συμπεριφορά της γάτας σας. Αναφέρετε άμεσα την οποιαδήποτε αλλαγή στον κτηνίατρο σας.
Πηγαίνετε τη γάτα σας στον κτηνίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για τσεκ-απ, εξέταση αιμοσφαιρίων και ανάλυση ούρων.
Δίνετε στη γάτα σας διατροφικά ισορροπημένο φαγητό –αλλά όχι ωμές τροφές, καθότι τα βακτήρια και τα παράσιτα στο ωμό κρέας και τα αυγά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα σε γάτες με ανοσοποιητικό σύστημα που έχει υποστεί βλάβες.
Στειρώστε τη γάτα σας οπωσδήποτε.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον FIV;
Υπάρχουν κάποια εμβόλια για τον FIV, ωστόσο είναι πιθανόν να μην μπορούν να προστατεύσουν όλες τις γάτες. Επιπλέον, τα εμβόλια αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τον ιό. Το καλύτερο είναι να συζητήσετε με τον κτηνίατρο σας, προκειμένου να αποφασίσετε κατά πόσον ο εμβολιασμός κατά του FIV είναι η καλύτερη λύση για τη γάτα σας. Ωστόσο, είτε την εμβολιάσετε είτε όχι, πρωταρχική σημασία έχει το να εμποδίσετε την έκθεση της γάτας σας στον ιό. Ο καλύτερος τρόπος να εμποδίσετε τον ιό από το να μολύνει τη γάτα σας είναι να την κρατάτε πάντα σε εσωτερικό χώρο, αποφεύγοντας έτσι τυχόν επαφή με μολυσμένες γάτες. Εάν πηγαίνετε τη γάτα σας βόλτα, φορέστε της σαμαράκι για όσο κυκλοφορείτε έξω. Επιπλέον, εάν η γάτα σας χρειαστεί να βρεθεί σε πανσιόν ή σπίτι με άλλες γάτες, βεβαιωθείτε ότι όλες οι άλλες γάτες έχουν εξεταστεί και είναι αρνητικές στον FIV. Επίσης, εάν πρόκειται να υιοθετήσετε καινούρια γάτα, είναι σημαντικό να έχει εξεταστεί για FIV προτού έλθει στο σπίτι σας.

Τι μπορεί να συμβεί εάν μία γάτα με FIV αφεθεί χωρίς περίθαλψη;
Χωρίς την κατάλληλη περίθαλψη, οι δευτερογενείς λοιμώξεις οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα του FIV μπορεί να εξελιχθούν σε προβλήματα που να αποτελέσουν απειλή για τη ζωή της γάτας. Επιπλέον, οι γάτες με FIV ενδέχεται να εμφανίσουν διάφορες μορφές καρκίνου, αιματολογικές ασθένειες ή νεφρική ανεπάρκεια, καταστάσεις οι οποίες δύνανται εν τέλει να κοστίσουν τη ζωή της γάτας.

Πηγή: WebMD, http://pets.webmd.com/cats/cat-fiv-feline-immunodeficiency-virus
(Σ.τ.Μ.: Αφιερωμένο στον Garfield, τον αγαπησιάρη γερο-πρωην-αγριο-γάτο μας που τα πάει καλά στην μάχη με τον FIV τα δύο χρόνια που τον έχουμε μαζί μας μέσα στο σπίτι, καθώς και στον μεγάλο του αντίζηλο στη γειτονιά, που πιθανόν να μην τα καταφέρει γιατί δεν έχουμε καταφέρει να τον πιάσουμε παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας…)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail