SCARS

Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   

Ενημέρωση

Τί είναι αυτή η διαφανής γλίτσα που παραμονεύει στο μπωλ νερού;

Hund-trinkt-nicht-genug

‘Εχετε ποτέ τρίψει με τα δάχτυλά σας το εσωτερικό του μπωλ από το οποίο πίνει νερό το κατοικίδιό σας; Αν ναι, θα έχετε αντιληφθεί την ύπαρξη μιας γλοιώδους επιφάνειας. Ε λοιπον, αυτή η διαφανής βλέννα λέγεται Βιοφίλμ.

Το Βιοφίλμ (ή βιομεμβράνη) είναι μια συλλογή οργανικών και ανόργανων μκροοργανισμών διαφόρων ειδών όπως βακτήρια, μύκητες και άλγη, που σχηματίζεται όταν αυτοί προσκολλώνται σε μια υγρή επιφάνεια. Αυτοί οι μικροοργανισμοί εκκρίνουν μια ουσία  η οποία δρα ως «κόλλα» και βοηθά τους μικροοργανισμούς να ενώνονται μεταξύ τους και να προσκολλώνται σε μία επιφάνεια. Αυτό το βιοφίλμ αναπτύσσεται και μπορεί να γίνει τόσο πυκνό ώστε κομμάτια του μπορούν να αποκολληθούν και να σχηματίσουν νέες «αποικίες» σε άλλες επιφάνειες. Βιοφίλμ αναπτύσσονται σε κάθε είδους επιφάνειες – μεταλλικές, πλαστικές ή ξύλινες – αλλά και σε ζωντανούς οργανισμούς και στάσιμο νερό.

Βλαπτικά βιοφίλμ έχουν ενοχοποηθεί για πολλές βακτηριακές λοιμώξεις στον οργανισμό, όπως λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα), ουρολοίμωξη και λοίμωξη ουροδόχου κύστης!

Μην αμελείτε να καθαρίζετε πάντα το μπωλ του κατοικιδίου σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail