SCARS

Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   

Ενημέρωση

Είμαι έγκυος. Μπορώ να έχω γάτα;

egg

Πως να περιγράψουμε την χαρά μας όταν έχουμε τέτοιες υιοθεσίες? Υιοθεσία γάτας στην διάρκεια εγκυμοσύνης και υιοθεσία γάτας ενώ στο σπίτι υπάρχει μωρό!
Ευχαριστούμε το Aristocats για την κατατοπιστική ενημέρωση!
Είμαι έγκυος. Μπορώ να έχω γάτα;

Σε γενικές γραμμές:

-Το τοξόπλασμα μεταδίδεται στον άνθρωπο κατά 99% από ΜΗ ΚΑΛΆ ΠΛΥΜΈΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΆ.
-Μία μολυσμένη γάτα μεταδίδει το παράσιτο ΜΕ ΤΑ ΚΌΠΡΑΝΑ ΤΗΣ, λίγες ημέρες καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της.
-Από κει και έπειτα, ο μόνος τρόπος να κολλήσει ο άνθρωπος τοξόπλασμα από μολυσμένη γάτα είναι ΝΑ ΤΗ ΦΑΕΙ (τη γάτα) ΩΜΗ. Αν τη φάει στη σχάρα δεν κινδυνεύει και φυσικά ο κίνδυνος εκμηδενίζεται αν αποκλείσει από το διαιτολόγιο του…το κρέας γάτας, λέει χιουμοριστικά ο Xχειρουργός Κτηνίατρος DVM, MRCVS, επιστημονικός υπεύθυνος VetHelp Παπακωσταντής Ιωάννης.
(πηγή: Οδηγός φεστιβάλ All About Cats)

Η τοξοπλάσμωση είναι ένα παρασιτικό νόσημα με παγκόσμια εξάπλωση. Δεν είναι βακτήριο, δεν είναι ιός. Είναι παράσιτο και συγκεκριμένα πρωτόζωο. Η επιστημονική ονομασία είναι Toxoplasma gondii. Η εντόπιση του παρασίτου είναι στο εντερικό επιθήλιο και τους ιστούς.

Ως ξενιστές ονομάζονται οι οργανισμοί τους οποίους παρασιτεί το τοξόπλασμα. Ως τελικός ξενιστής ορίζεται αυτός στον οποίο γίνεται ο πολλαπλασιασμός του παρασίτου και για το τοξοπλασμα είναι η γάτα και άλλα μέλη της οικογένειας Felidae. Ενδιάμεσοι ξενιστές είναι πολλά είδη ζώων όπως τα μηρυκαστικά, τα ιπποειδή, ο χοίρος, τα σαρκοφάγα,όπως ο σκύλος, τα τρωκτικά, τα πτηνά, ο άνθρωπος κ.α. στα οποία δεν γίνεται εγγενής πολλαπλασιασμός του παρασίτου.

Το toxoplasma gondii εμφανίζεται με τις εξής μορφές:
1) Άωρη ωοκύστη ~ αποβάλλεται με τα κόπρανα του τελικού ξενιστή στο εξωτερικό περιβάλλον κ περιέχει ζυγωτο.
2)Ώριμη ωοκύστη ~ εξελίσσεται στο εξωτερικό περιβάλλον κ περιέχει 2 σποροκύστεις, η καθεμία περιέχει σποροζωίδια
3) Κύστη τοξοπλάσματος ~ αναπτύσσεται σε μυϊκό, νευρικό κ.α. ιστούς του τελικού κ των ενδιάμεσων ξενιστών. Κάθε μία περιέχει 60,000 μεροζωίδια.

-Με την κατάποση κύστεων ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΚΡΕΑΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ, κυρίως ποντικών και αρουραίων.

-Με την κατάποση ώριμων ωοκύστεων που βρίσκονται στα ΠΟΔΙΑ ή το ΕΝΤΕΡΟ μεταφορέων του τοξοπλάσματος (πχμύγες, κατσαρίδες).

Η κύστη μετά την άφιξη της στο έντερο σχίζεται και απελευθερώνονται τα σποροζωίδια που εισβάλλουν σε κύτταρα κ ιστούς.

*Η ΟΡΟΘΕΤΙΚΗ ΓΑΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΜΕ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ. ΑΥΤΗ Η ΓΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ.

*Ο ΣΥΧΝΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΗ ΚΑΛΑ ΨΗΜΕΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ Ή ΜΗ ΚΑΛΑ ΠΛΥΜΜΕΝΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ & ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

-Πώς μπορεί μία μολυσμένη με τοξόπλασμα γατούλα να μολύνει το περιβάλλον;
Αποβάλλει με τα κόπρανα άωρες ωοκύστεις για 7-20 μέρες ΜΟΝΟ, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μετά εξαιτίας της ανάπτυξης ανοσίας τα κόπρανα της δεν ξαναμολύνουν ΠΟΤΕ το περιβάλλον. Όταν οι γάτες μολύνονται, π.χ. τρώγοντας μολυσμένους ποντικούς η εμφάνιση των άωρων ωοκύστεων στα κόπρανα γίνεται μετά από 3-10 μέρες ενώ όταν μολύνονται από το έδαφος μετά από 18-48 μέρες.

”Ο ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ ΓΙΑ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΚΑΙ ΤΗ ΓΑΤΑ;”

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν είναι απαραίτητο, να ελέγξουμε τη γάτα.Αν κάνουμε ορολογικές εξετάσεις με τις οποίες ανιχνεύουμε την ύπαρξη αντισωμάτων για τοξόπλασμα υπάρχουν 2 πιθανότητες:
1) Η γάτα μας έχει αντισώματα (οροθετική), δηλαδή κάποτε είχε μολυνθεί με τοξόπλασμα και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να μολύνει το περιβάλλον με τα κόπρανα και η μόνη περίπτωση ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ Η ΕΓΚΥΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΗ ΓΑΤΑ ΑΨΗΤΗ – κάτι τέτοιο στην χώρα μας δεν συνηθίζεται.
2) Η γάτα μας δεν έχει αντισώματα (οροαρνητική) δηλαδή δεν έχει μολυνθεί ποτέ από τοξόπλασμα. Στη μικρή περίπτωση που κολλήσει στο μέλλον, για 7-20 ημέρες μπορεί να αποβάλλει ωοκύστεις με τα κόπρανα. Άρα δεν έχει νόημα ο έλεγχος της γάτας για τοξόπλασμα.
(Οι γυναικολόγοι είναι υποχρεωμένοι στα πλαίσια του περιγεννητικού ελέγχου να ψάχνουν το τοξόπλασμα διότι επηρεάζει την εγκυμοσύνη και προκαλεί βλάβη και στο έμβρυο. Άρα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα αν η γυναίκα είναι μολυσμένη. Εξετάζουν ΟΛΕΣ τις γυναίκες, ακόμα και αν δεν έχουν επαφή με ζώα, καθώς ο συχνότερος τρόπος μόλυνσης είναι η κατανάλωση μη καλά ψημένου κρέατος ή μη καλά πλυμμένων φρούτων και λαχανικών. Γι αυτό το λόγο δεν είναι απαραίτητο ν απομακρυνθεί η γάτα μίας εγκύου γυναίκας, στην οποία έχουν βρεθεί αντισώματα τοξοπλάσματος. Η καημένη η γάτα δεν φταίει).

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ Ν ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΟΛΥΝΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ;
Να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, να πλένουμε το κρέας, να φοράμε γάντια κατά τον χειρισμό του ωμού κρέατος, να μη δοκιμάζουμε κρέας κ κιμά κατά το μαγείρεμα. Επίσης, να φοράμε γάντια κατά τις εργασίες κηπουρικής.
Αν έχουμε γάτες, για να μηδενίσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης, πρέπει αυτές να είναι αυστηρά οικοδίαιτες, να μην τρώνε δηλαδή απ έξω και αν τρώνε δικά μας φαγητά να είναι μαγειρεμένα καλά. Πρέπει να έχουμε καθημερινή απομάκρυνση των ακαθαρσιών. Ο καθαρισμός της αμμοδόχου της γάτας πρέπει να γίνεται από άλλο άτομο και όχι από την έγκυο ή αν δεν είναι δυνατό, να φοράει γάντια και να πλένει μετά καλά τα χέρια
https://www.facebook.com/aristocatswelove/photos/pb.609070825822861.-2207520000.1462473787./1042466362483303/?type=3&theater

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail