SCARS

Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   

Ενημέρωση

Συγκατοίκηση και FIV

Επιτέλους – Κτηνιατρική μελέτη δίνει το ΟΚ για τη συγκατοίκηση γατών που είναι θετικές στον FIV με γάτες που είναι αρνητικές στον ιό.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Veterinary Journal, δείχνει πως ο ιός είναι δύσκολο να μεταδοθεί. Πόσες γάτες έμειναν στα αζήτητα γιατί ο κόσμος πίστευε το αντίθετο; Δώστε μια ευκαιρία σε αυτά τα ζώα!
live-fiv-768x768
JaneA Kelley | 8 Μαρτίου 2016
Σήμερα, στην ιστοσελίδα News of the Obvious: Οι γάτες που είναι θετικές στον FIV μπορούν να ζουν μαζί με άλλες γάτες που δεν έχουν μολυνθεί, χωρίς να τους μεταδίδουν τον ιό. Επιτέλους, μια κτηνιατρική μελέτη καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα!
Η Κτηνιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Purdue έκανε μία μακροχρόνια μελέτη σε καταφύγια για γάτες και κατέληξε σε δύο συμπεράσματα: οι γάτες που είναι θετικές στον FIV μπορούν να ζουν μαζί με γάτες που είναι αρνητικές στον FIV χωρίς να τις μολύνουν κατά την συνηθισμένη καθημερινή τους συναναστροφήˑ οι δε γάτες που γίνονται μητέρες δεν μεταδίδουν τον ιό στα γατάκια τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη Δρα Ανέτ Λίτστερ του Τμήματος Κτηνιατρικών Κλινικών Μελετών της Σχολής.

Οι γατόφιλοι και οι διασώστες το γνωρίζουν αυτό εδώ και πολλά χρόνια και έχουν κάνει επανειλημμένα εκστρατείες ώστε να σταματήσουν οι δεισιδαιμονίες για τον FIV, οι οποίες έχουν δημιουργήσει πολλά εμπόδια στην υιοθεσία αυτών των ζώων.
Οι σφαλερές αντιλήψεις για τις θετικές στον FIV γάτες έχουν επίσης προκαλέσει τη μακροχρόνια παραμονή γατών σε καταφύγια,πολλές φορές μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Δεν υπάρχει ανάγκη να υιοθετούνται οι γάτες με FIV αποκλειστικά σε σπίτια με άλλες γάτες που είναι θετικές στον FIVˑ η ασθένεια μεταδίδεται μόνο μέσω βαθιών τραυμάτων από δαγκωνιές, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο εάν οι γάτες εμπλέκονται σε σφοδρούς καυγάδες. Η κατάλληλη γνωριμία λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε γάτας θα βοηθούσε πολύ στο να αποφευχθούν τέτοιοι καυγάδες.

Αυτό το γνωρίζω εκ πείρας: Όταν ήμουν πολύ μικρότερη, η οικογένειά μου είχε έναν γάτο ο οποίος απέκτησε FIV εξαιτίας καυγάδων με άλλα αστείρωτα αρσενικά για το ζευγάρωμα. Αλλά δεν ήταν ποτέ επιθετικός προς τους γατοσυγκατοίκους του. Μοιράζονταν τα ίδια μπωλ για το νερό και την τροφή, τα κρεβάτια, ακόμα και έγλειφαν το ένα το άλλο για να αλληλοκαθαριστούν καμιά φορά. Καμία από τις άλλες γάτες δεν απέκτησε FIVˑ στην πραγματικότητα, η καλύτερη φίλη του έζησε ως τα δεκαοκτώ και έχαιρε άκρας υγείας έως το τέλος της ζωής της.

Επίσης αποδείχτηκε ψευδής η πεποίθηση ότι οι μητέρες γάτες μπορούν να μεταδώσουν τον FIV στα γατάκια τους. Αν και ο κόσμος σίγουρα έχει παραπάνω γάτες από όσες χρειάζεται, είναι πραγματικά κρίμα το ότι πολλά γατάκια που αλλιώς θα ήταν δυνατόν να υιοθετηθούν να καταλήγουν να ζούν σε καταφύγια.

Ένα άλλο πρόβλημα: Ο κόσμος συχνά συγχέει τον FIV (ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας των αιλουροειδών) με τον FeLV (ιό λευχαιμίας των αιλουροειδών), ο οποίος όντως μεταδίδεται μέσω της συγκατοίκησης και της καθημερινής επαφής. Αυτές οι δύο ασθένειες προκαλούνται από ρετροϊούς και επηρεάζουν και οι δύο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ποια η διαφορά; Ο ιός ανοσολογικής ανεπάρκειας των αιλουροειδών δεν περνά εύκολα τον βλεννογόνο (που περιβάλλει το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα και τα εντόσθια) και αυτό αποτελεί τον λόγο για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να μεταδοθεί ο FIV σε άλλες γάτες.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε τον FIV και είμαι καταχαρούμενη που επιτέλους έχουμε μία επίσημη κτηνιατρική μελέτη η οποία επιβεβαιώνει κάτι που πολλοί από εμάς γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια. Εύχομαι χάριν όλων των χαριτωμένων και χνουδωτών πλασμάτων να διαδοθεί η γνώση στα καταφύγια έτσι ώστε να μην τορπιλίζουν άθελά τους τις πιθανότητες των γατών με FIV για υιοθεσία.
Ευχαριστούμε, Δρα Λίτστερ, που κάνατε αυτήν την έρευνα και αναφέρατε τα αποτελέσματα: έχετε αρχίσει ήδη να σώζετε τις ζωές γατιών.

Σχετικά με την Τζέιν Α Κέλλυ (JaneA Kelley): Μία πανκ-ροκ γατομαμά, σπασίκλας με την επιστήμη, εθελόντρια σε διασώσεις ζώων και χωμένη μέσα σε όλα, με ιδιαίτερο πάθος στα αποτυχημένα λογοπαίγνια, τις έξυπνες συζητήσεις και τα περιπετειώδη παιχνίδια ρόλων. Αποδέχεται με ευγνωμοσύνη και χάρη το πόστο της ως ανώτατη σκλάβα των γατιών στην οικογένεια των γατόφιλων μπλόγκερς, οι οποίοι γράφουν στο Paws and Effect, βραβευμένο μπλογκ με συμβουλές για τις γάτες, από το 2003.
Έχει δημοσιεύσει στα: In the News, Health & Care, Cats in Science, Catster Commentary.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail