SCARS

Facebook   Twitter   Instagram   Youtube   

Ενημέρωση

TNR – THE PROJECT

cat1Το ξέρατε ότι μια αστείρωτη γάτα μπορεί να αποκτήσει μέχρι και 2000 απογόνους μέσα σε μόλις 18 μήνες;
Οι θηλυκές γάτες είναι γόνιμες ήδη από την ηλικία των 5 μηνών, και μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 3 φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως μία μόνο θηλυκή γάτα μπορεί να φέρει στον κόσμο μέχρι και 18 γατάκια σε ένα μόνο έτος.
Φανταστείτε τώρα μια αποικία με 3 θηλυκές αστείρωτες γάτες. Μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να γεννήσουν και οι τρεις 54 γατάκια. Ας υποθέσουμε ότι τα μισά από αυτά είναι θηλυκά. Μέσα σε μόλις 6 μήνες έχουμε ήδη 27 ακόμα γόνιμες γάτες, έτοιμες να γεννήσουν μέσα στη ίδια χρονιά 18 γατάκια η καθεμία, δηλαδή 486 γατάκια συνολικά. Άρα το επόμενο έτος, περιμένουμε δυνητικά να έχουμε 486 γατάκια από την δεύτερη γενιά, συν άλλα 54 από τις 3 αρχικές γάτες.
Συνολικά η γατοαποικία μας που αποτελούταν από 3 μόλις θηλυκές γάτες, μετά από δύο χρόνια αποτελείται ήδη από τις 3 αρχικές θηλυκές, συν 27 της πρώτης γέννας, συν 243 – αν υποθέσουμε πως από τα 486 γατάκια της τρίτης γενιάς μόνο τα μισά είναι θηλυκά. Έχουμε λοιπόν συνολικά 273 θηλυκές γάτες έτοιμες να μας αφήσουν μέσα στην χρονιά που έρχεται 4914 καινούρια γατάκια. Μπερδευτήκατε;;
Όταν μιλάμε για γατοαποικίες, τα νούμερα είναι αστρονομικά. Όλα αυτά τα νούμερα βέβαια είναι δυνητικά.

Από τα 4914 γατάκια τής αποικίας μας, θα επιβιώσουν ελάχιστα. Κάποια θα πεθάνουν πριν καν ανοίξουν τα μάτια τους, πολλά θα τα πατήσει ένα αμάξι, άλλα θα μείνουν αβοήθητα και ανήμπορα όταν η μαμά τους φύγει για να βρει φαγητό και δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά. Κάποια θα σωθούν από φιλόζωους όσο είναι μικρά και χαριτωμένα και αν είναι τυχερά βρουν ένα σπίτι και μια οικογένεια. Κάποια θα μείνουν αγγελίες υιοθεσίας με εκκλήσεις συμπαράστασης και απελπισμένα σχόλια όπως «δεν μπορώ να τα κρατήσω άλλο, βοήθεια, τα γατάκια μεγαλώνουν» μέχρι να ξεχαστούν τελείως, αφού την θέση τους θα πάρουν άλλα γατάκια, μιας άλλης αγγελίας, που σώθηκαν από μια άλλη αποικία γεμάτη αστείρωτες γάτες.
Με την βοήθεια της Animal Action Greece μέσα στον Δεκέμβρη οργανώθηκαν δύο μεγάλες εκστρατείες προκειμένου να ελεγχθούν οι πληθυσμοί σε αποικίες στην Ηλιούπολη Αττικής και στο Σούνιο.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Τοποθετούνται οι ειδικές παγίδες/φάκες μέσα στις οποίες βάζουμε κάποια λαχταριστή λιχουδιά-“δόλωμα”. Μόλις η γάτα μπει μέσα και φτάσει στο φαγητό, παράλληλα πατάει τη “σκανδάλη” που κλείνει την πόρτα πίσω της. Από την άλλη μεριά της παγίδας ανοίγει άλλη πόρτα, από την οποία η γάτα μεταφέρεται σε κλουβί μεταφοράς έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάλι η παγίδα. Υπάρχουν περιπτώσεις που είμαστε τυχερές, γιατί κάποιες γάτες είναι τόσο φιλικές που μπαίνουν μόνες τους στα κλουβιά.
Οι γάτες μεταφέρονται σε συνεργαζόμενο/η με την Animal Action κτηνίατρο όπου εξετάζονται και στειρώνονται. Παραμένουν ένα βράδυ μέσα στο κλουβί μεταφοράς και την επόμενη μέρα επανεντάσσονται στα σημεία από όπου περισυλλέχτηκαν,και όπου ταΐζονται και φροντίζονται. Εάν η περιοχή από όπου περισυλλέχτηκαν δεν είναι κατάλληλη ή είναι επικίνδυνη, επανατοποθετούνται σε άλλες ασφαλείς περιοχές.
Με αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζεται η υγεία του αδέσποτου ζώου προλαμβάνοντας τον καρκίνο στα γεννητικά όργανα αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται με την πράξη της αναπαραγωγής. Τα στειρωμένα ζώα δίνουν την εικόνα ενός υγιούς, ήρεμου αδέσποτου πληθυσμού.
Εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα μεταξύ αρσενικών ζώων καθώς η στείρωση μειώνει την επιθετικότητα των ζώων.
Επιτυγχάνεται σταδιακά ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμός, κάτι το οποίο συνεπάγεται και κοινωνικά οφέλη όπως:
-Λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα που “πετάγονται” ξαφνικά στους δρόμους
-Λιγότερα υγειονομικά προβλήματα και καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον λόγω της ελαχιστοποίησης επιδρομών αδεσπότων σε κάδους απορριμάτων.
– Λιγότερα περιττώματα στους δρόμους.
Ένας υγιής, μικρός σε αριθμό και φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός είναι ένα ευχάριστο θέαμα, καταρχάς για τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής, αλλά και για τον ξένο επισκέπτη της χώρας μας που περιμένει μια ευρωπαϊκή εικόνα αντιμετώπισης των ζώων – μακριά από την εξαθλίωση.
Η στείρωση είναι η μόνη ανθρώπινη και επιστημονικά εφαρμοσμένη μέθοδος διαχείρισης των αδέσποτων. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι από ένα αστείρωτο, αδέσποτο ζώο μπορούν να προκύψουν πάνω από 5.000 νέα αδέσποτα σε 5 χρόνια!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail