Συχνά βλέπουμε σε αγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εθελοντές και δυστυχώς και από σωματεία την φράση ‘‘ Χαρίζεται γατάκι / σκυλάκι / κουτάβι’’.
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η λέξη «ζώο» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ζῷον που με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα ζῶ, δηλαδή αυτό που έχει ζωή. Στην καθημερινή χρήση της καθομιλουμένης η λέξη αποκλείει λανθασμένα τον άνθρωπο.
Η λέξη χαρίζω σημαίνει παρέχω κάτι σε κάποιον χωρίς αντάλλαγμα.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι χαρίζεται μια καρέκλα, ένα βιβλίο, ένα αντικείμενο. Χαρίζεται όμως ο άνθρωπος; Όλοι θα αντιδρούσαμε διαβάζοντας κάτι τέτοιο, χαρίζεται νεογέννητο, χαρίζεται ηλικιωμένη, χαρίζονται αδερφάκια.
Γιατί όμως δεν μας ξενίζει η έκφραση χαρίζεται ζωάκι; Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα!
Χρόνια πριν ο Πυθαγόρας είπε ότι πίστευε ότι τα ζώα αισθάνονται ακριβώς τα ίδια συναισθήματα με τους ανθρώπους.
Ο Δαρβίνος λαμβάνοντας υπόψη τις εντυπωσιακές ομοιότητες μεταξύ ανθρώπινης και ζωικής συμπεριφοράς, κατέληξε ότι κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα. Διατύπωσε ότι τα ζώα αισθάνονται ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων που περιλαμβάνει το θυμό, την ευτυχία, τη λύπη, την φιλία, το φόβο, το πένθος και την έκπληξη και πολλά άλλα.
Τα Ζώα δεν είναι αντικείμενα και δεν χαρίζονται, δίνονται για υιοθεσία!
Τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί και για να τα αποκτήσεις μεσολαβεί μια πράξη, και μάλιστα με αυστηρούς όρους, η υιοθεσία.
Αν θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο πως είμαστε εθελοντές ή φιλοζωικά σωματεία και δεν υπάρχει χρηματικό ή άλλου είδους αντάλλαγμα, μπορούμε να του το πούμε με αυτόν τον τρόπο.